Waarom zou je willen weten wat buitenspel is?

We kennen allemaal wel iemand die een avondje mee voetbal wil kijken en niet weet wat de buitenspelregel is. Het is voor de voetbalkenner irritant om het steeds maar weer opnieuw moeten uit te leggen. Wat nog erger is, is wanneer het tijdens de wedstrijd gebeurt en je misschien wel dat belangrijke doelpunt mist omdat je opnieuw probeert duidelijk te maken dat het geen onzin regel is.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelf die persoon bent, misschien als voetbalvrouw of voetbalmoeder, en nu dit blog leest om het voor eens en altijd te snappen. Of het is zo dat je helemaal niet die voetbalwedstrijd wil zien, maar de mannen in je huis de mond wil snoeren, door zelfverzekerd uit te kunnen leggen wat buitenspel inhoudt. Wat je reden ook is, hier kun je in dummy taal de uitleg van buitenspel inzien.

Wat is buitenspel dan precies?

Bij de FA (Football Association) kun je de buitenspel regel (ook bekend als wet 11) bekijken, maar het is een erg verwarrende uitwerking van de regel. De uitleg waar ik het ooit mee heb moeten doen is voor mij nog steeds de duidelijkste. Een speler staat buitenspel als hij dichter bij het voetbaldoel van de tegenstander is, dan zowel de bal als de laatste tegenstander (exclusief de keeper) wanneer zijn medespeler de bal naar hem speelt. Vanaf het moment dat die medespeler de bal passt. Met andere woorden, een speler kan de bal niet ontvangen van een medespeler tenzij er ten minste een speler en de keeper of op gelijke hoogte met hem zijn of tussen hem en het voetbaldoel – tenzij zijn medespeler de bal achterwaarts naar hem speelt. Mocht er nog niet gefloten zijn tijdens de actie in buitenspel dan zal de voetbalgoal alsnog afgekeurd worden.

Regels voor de buitenspelpositie

Een speler die zich in een buitenspelpositie bevindt, wordt niet gestraft tenzij hij betrokken is in het actieve spel. Een speler kan alleen buitenspel worden gezet wanneer:

1). Hij op de helft van de tegenstander staat.

2). Hij zich bemoeit met het spel (dat wil zeggen, hij deel uitmaakt van de aanvalsbeweging).

3). Hij een tegenstander hindert (d.w.z. hij verhindert de tegenstander zich te verdedigen tegen de aanvallende zet).

4). Het voordeel verkrijgt door in die positie te zijn.

Hopelijk is het duidelijker geworden wat buitenspel is en hebben zowel jij als de voetbal kennende persoon vanaf heden geen last meer van het ongewis.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *