Waarom persoonlijke effectiviteit belangrijk is

Persoonlijke effectiviteit houdt in dat iemand zijn kwaliteiten en talenten gebruikt om zijn doelen te behalen. In deze blog kun je lezen waarom persoonlijke effectiviteit een aanwinst is om als eigenschap te hebben.

Wat houdt persoonlijke effectiviteit in?

Persoonlijke effectiviteit bestaat uit de woorden persoonlijk en effectief. Persoonlijke betekent iets wat bij iemand hoort. Effectief betekent iets wat doeltreffend is en een positief effect heeft. Persoonlijke effectiviteit kan eigenlijk omschreven worden als een eigenschap die ervoor zorgt dat je je eigen talenten inzet om je doelen te bereiken.

Persoonlijke effectiviteit uitgelegd

Mensen die persoonlijk effectief zijn gedragen zich dusdanig dat ze op hun werk doelgericht werken. Je kunt dit zelf ook doen, maar daarvoor zul je eerst kritisch naar jezelf moeten kijken. Kijk bijvoorbeeld naar je talenten en vraag jezelf af je of je deze maximaal benut. Ook kun je nadenken over de dingen waar je tegenaan loopt en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Eigenlijk moet je bij jezelf nagaan wat je kunt doen en wat je nodig hebt om je doelen te halen. Belangrijk hierbij is dat je zelf in staat moet zijn om doelen te stellen, te plannen hoe je deze gaat bereiken en wat je prioriteiten zijn. Als je hier goed in bent, zul je je doelen binnen no-time bereiken. Andere eigenschappen van persoonlijke effectiviteit is dat je duidelijk met anderen kunt communiceren en effectief kunt samenwerken.

Persoonlijke effectiviteit op het werk

Op ons werk ligt de focus op het zo goed mogelijk uitvoeren van onze werkzaamheden. Veel mensen willen graag zo effectief mogelijk werken en zo weinig mogelijk middelen inzetten om hun werk af te ronden. Vaak vergeten we hierbij om onszelf af te vragen wat het nut is van deze werkzaamheden en wat deze bijdragen aan het halen van onze doelen. Wanneer je effectief werkt, doe je de juiste dingen om een taak af te ronden. Wanneer je persoonlijk effectief bent, ben je een stuk productiever, werk je sneller en beter.

Wanneer werken aan persoonlijke effectiviteit?

Je kunt een cursus onderwijs volgen als je wilt werken aan je persoonlijke effectiviteit. Veel mensen zijn onbewust al bezig om zo effectief mogelijk te werken. Denk bijvoorbeeld aan een onvoorziene situatie die zich voordoet. Vaak vraag je jezelf na de tijd af wat je kunt doen om dit de volgende keer te voorkomen. Veel mensen zijn dus zelf al een beetje bezig met persoonlijke effectiviteit, maar weten niet hoe ze deze persoonlijkheidstrek het beste tot zijn recht kunnen laten komen. Een cursus kan je hierbij helpen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *