De bijzonderheden van de Chinese taal

Het bestuderen van een vreemde taal is eigenlijk altijd de moeite waard. Je leert enorm veel over de cultuur, kan met meer mensen communiceren en je stuit op allerlei bijzonderheden. Dat laatste geldt zeker voor de Chinese taal, omdat deze geenszins lijkt op de westerse talen. Zowel cultureel als taaltechnisch. We nemen je mee door de bijzonderheden van deze oosterse taal.

 

China

 

Een van de oudste culturen ter wereld vindt zijn oorsprong in China. Die culturele rijkdom is op zichzelf al een uitstekende reden om je te verdiepen in de taal. Denk bijvoorbeeld aan de onuitputtelijke historie van het land, de prachtige poëzie of de kenmerkende Chinese legendes. Naast die omvangrijke cultuur is China een land dat zich razendsnel ontwikkelt en met veel technische innovaties komt. Dat maakt het verdiepen in de taal natuurlijk ook interessant. Tot slot is China één van de sleutelspelers op wereldwijde economische markt en vormen de Chinezen daarmee uitstekende handelspartners.

 

Het schrift

 

Voor veel westerse mensen is het niet eenvoudig om het Chinees eigen te maken. Er zijn namelijk een aantal zaken fundamenteel anders aan de taal. Een van die dingen is het schrift. Het Chinees kent bijvoorbeeld geen alfabet. Er worden namelijk karakters gebruikt om woorden en zinnen te vormen. Wanneer je besluit de taal te leren is er gelukkig ook een versie waarin de woorden uitgeschreven staan aan de hand van de letters van het alfabet. Dit wordt het Pinyin genoemd. Zeker voor het vormen van een solide basis is deze versie van de taal een uitkomst. Wanneer je echter naar China wil gaan om de taal toe te passen, ontkom je niet aan het leren van de karakters. Dat hoeft geen probleem te zijn, want uiteindelijk zal je de logica achter de tekens en karakters ontdekken.

 

De klanken

 

Het Chinees is een echte toontaal. Daar zal je dan ook zeker aan moeten wennen. Hetzelfde woord kan door een andere klank een compleet andere betekenis krijgen. Er zijn vier mogelijke klankvariaties; een vlakke toon, een stijgende toon, een toon die omlaag en omhooggaat en een dalende toon. Het verschil lijkt aan het begin moeilijk hoorbaar, maar naar mate van tijd zal je het duidelijk waarnemen.

 

Chinees leren

 

Zoals al kort naar voren kwam, is het niet heel eenvoudig om de taal eigen te maken. Maar het is zeker niet onmogelijk. Veel mensen die de taal willen leren hebben baat bij een cursus Chinees. Het leren onder begeleiding van een vakdocent die directe feedback geeft is zeker in de beginfase een absolute aanrader. Wanneer je de taal voor je werk moet spreken is het raadzaam om je te verdiepen in zakelijk Chinees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *